MENU

Turistii nerezidenti au cheltuit in Romania 1399 mil.ron in trimestrul 4 din 2018

In anul 2018 numarul de turisti nerezidenti cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 2784 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 6635,6 mil. RON

 

Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania in trimestrul 4 al anului trecut l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (54,4% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 56,7% din total.

 

Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (45,6% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (62,2%). Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit si alte activitati.

 

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (51,1%), fiind preferata cazarea cu mic dejun inclus (91,3%).

 

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 46,1% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 39,7% si-au organizat singuri sejurul.

 

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul, folosit de 80,4% din numarul total de turisti, urmate de autoturismele proprii - 14,2%, autocare si autobuze cu 4,3%, alte mijloace de transport - 1,1%.

 

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 12,9 %. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 39,9% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpararea de cadouri si suveniruri 36,7%. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 49,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru pentru acces in parcuri de distractii, targuri, cazinourui, sali de jocuri mecanice au reprezentat 40,7 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.

 

Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 48,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 35,0% si-au organizat singuri sejurul.

 

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (79,7% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare si autobuze cu 7%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 1,5%.

Sursa: Institutul National de Statistica