MENU

Povestea Gustului cu Picurarlu din Stejaru

Astăzi, în sala de evenimente Sky View, am participat la un moment inedit, o experiență dobrogeană autentică, ''venirea satului la oraș'', imortalizat prin lansarea unui produs atestat traditional, brânza de capre de la Stejaru. Brânza de capră a venit însoțită de pâinea plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”, dulceață de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin întinsa cultură de trandafiri de la Cobadin și vinurile alese dobrogene din Crama Hamangia, prezentate de Alex Petrescu. Savoarea gustului gustos a fost o reală plăcere cu armonia ritmurilor Ansamblului de Dansuri Tradiționale Armânești „Vanghilizmo” din Mihail Kogălniceanu.

Fiica Picurarlui din Stejaru, Mirabela Burrichter Migit nu încetează să îşi surprindă părinţii, ea fiind cea care i-a introdus acum aproape trei ani pe platforma on-line Țăranii Dobrogeni, în Asociația Țăranii Dobrogeni, datorită cărora au crescut impresionant vânzările produselor din gospodărie, urmând aderarea la Inomar Cluster unde a beneficiat de consultanță pentru atestarea produsului tradițional și participarea la proiectul “Experiențe Dobrogene”.

Mirabela Burrichter Migit afirmă că: „A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o familie de români, dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și felurite brânzeturi. Suntem mândri că am reușit să atestam brânza ca produs tradițional, făcută de parinții mei în mica noastră gospodărie. În felul nostru, aducem un regal Dobrogei și mulțumiri tuturor acelora care au fost și sunt alături de noi”.

Bogdan Oancea, director general al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România și reprezentant Inomar Cluster consideră că: “Este o victorie pentru Dobrogea să aibă atestată traditional primul fel de brânză din regiune. Sunt onorat că în calitate de consultant am reușit alături de familia Migit să contribuim la promovarea regiunii prin atestarea acestui tip de brânză de capră ca și produs traditional”.

Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art și unul dintre inițiatorii proiectului “Experiențe Dobrogene”, crede cu tărie că: “Dobrogea este, fără îndoială, un ţinut captivant al diversităţii, plin de poveşti, tradiţii şi experienţe inedite și pitoreşti. O poveste de succes o oferă şi Picurarlu din Stejaru, pe numele său Nicolae Migit, alături de soția sa, Elena Migit și fiica lor, Mirabela Burrichter Migit.

Proiectul “ Experiențe Dobrogene”, susține acest demers de atestare ca produs tradițional, a unui fel de brânză de capre, unică în felul său, de valorificare a tradițiilor și produselor locale, promovând oameni și locuri, povești și bucate. Armâna, fata cu capre, Mirabela, fiica Picurarlui din Stejaru, promovează cu mândrie tradiţiile armâneşti şi româneşti, acestea reflectându-se şi în produsele pe care ea şi părinţii săi le pregătesc în gospodăria lor”.

Stănică Enache, președinte Inomar Cluster, unul dintre inițiatorii proiectului “Experiențe Dobrogene” conchide: “Nu am găsit în istoria Dobrogei o perioada mai favorabilă aducerii în atenția publicului larg, dar totodată și în memoria comunității locale, valorile atât de specifice și unice Dobrogei. Insistăm noi, la “Experiențe Dobrogene”, să nu "divizăm" Dobrogea. Segregarea geografică poate conduce direct spre idei radicale și uneori, Doamne ferește, spre extremism. Ori, noi dobrogenii respiram de 100 de ani aerul mereu proaspăt al confluenței și armoniei celor 15 etnii, fiecare cu mentalul ei cultural, cu trăsăturile ei gastronomice definitorii, cu preocupările ei de reafirmare a identitații și mândriei de a un altfel de român! De a fi Dobrogean!

Evenimentul organizat astăzi, a fost dovada faptului că Dobrogea are șansa consolidării diversității, unicității și unității celor două județe - Tulcea și Constanța. Organizatorii au venit cu un produs unic prin gust, prin compoziție, prin istoria familiei care-l prepară, prin simplitatea și bunul simț al Picurarlui de la Stejaru (Tulcea) care distribuie produse proaspete și gustoase de mai bine de trei ani pe piața constanțeană.

 

Au fost prezentate dulceața de trandafiri din pepiniera familiei Dumbravă de la Cobadin și vinuri asortate aduse de Alex Petrescu de la Crama Hamangia de lângă Baia. Cu atâtea gusturi și produse tradiționale, cum să îți mai vină să separi Tulcea de Constanța, armânul de grec, lipoveanul de tătar sau Marea de Deltă!”