Astazi, vorbim cu Roxana Ilie, LifeCoach si Psihoterapeut de succes!
Vazuta din exterior, activitatea unui ''LifeCoach'' este una fascinanta, insa, nu multi se incumeta sa intre in aceasta valtoare. Iti trebuie multa rabdare, zambet la fiecare clipire si har. Cum a trecut de la mica balerina la marele psiho-somat-analist, ne explica chiar ea, Roxana Ilie, femeia de succes, dedicata sufletelor, un suport pentru oamenii in suferinta, un insotitor, un coach, un om autentic, real, curajos, perseverent, care isi face bine datoria, dar nu uita sa se bucure si de viata.
Care era visul tau in copilarie? Ai devenit ceea ce ti-ai propus?
Visul meu in copilarie a fost sa devin balerina, si am muncit mult pentru aceasta. Viata m-a dus insa in alta directie. Pot sa servesc lumea acum in fiecare zi. fiind un suport pentru oamenii in suferinta, un insotitor, un coach, cu rol pe rand de mama, tata, cel mai bun prieten, mentor…
Ce iti place cel mai mult la tine si la meseria ta? Dar cel mai putin?
Referitor la meseria mea. Este dificil. Foarte dificil. Oamenii traiesc foarte rau in Romania, iar grozaviile de povesti pe care mi le aud urechile ma fac sa mi se ridice parul in cap de fiecare data. Nu stiu si nici nu ma intereseaza cat este de “profesionist”, dar mie oamenii cu care lucrez imi devin dragi, ne vedem in fiecare saptamana de ani buni, iar eu ma atasez, tin enorm la ei, imi doresc sa le fie bine, imi pasa. Mult! Sunt aici pentru ei de atata timp si nu plec nicaieri.
Meseria mea nu are cum sa imi placa. Sunt inconjurata in fiecare zi de oameni cu probleme, oameni in suferinta. Sunt inconjurata de durere. Este insa multumitor rezultatul, credinta ca am contribuit la binele din viata lor pe viitor. Atunci cand insotesti pe cineva in ultimele sale zile de viata este tulburator, dar stiu ca mi-am implinit menirea si stiu ca am servit un om si o cauza buna. Nu imi pot permite sa spun ca le usurez oamenilor suferinta, dar pot sa spun ca sunt langa ei cu toata dragostea, luciditatea si disponibilitatea pe care le pot eu darui. Deci nu, nu imi place meseria mea, dar iubesc sa stiu ca pot contribui cu un strop de bine in viata oamenilor care ajung la mine in nevoie.
Care sunt provocarile personale si profesionale cu care te confrunti?
O provocare pentru mine este sa ma tin bine si apta sa imi pot insoti oamenii in traseul lor. In acest sens, viata m-a binecuvantat cu doi copii minunati, un partener de viata cald, suportiv – un balsam pentru suflet, si cu prieteni care imi sunt mai mult decat frati. Toti, ei toti sunt “minunile” mele!
Ai prieteni care te-au insotit de-a lungul timpului in realizarile profesionale?
Eu nu am crescut intr-o familie traditionala, motiv pentru care am invatat sa dezvolt relatii cu adevarat profunde cu prietenii mei. Relatii pline de blandete, suport, dar si “cu biciul in mana” atunci cand mai ''deraiem''. Sunt o fire protectoare, imi place sa am grija de prietenii mei, mai de aproape sau mai din umbra, dar tot binele pe care l-am facut vreodata pe lume mi s-a intors inzecit. Sunt un om norocos!
Care ar fi cele mai importante calitati in conturarea profilului de invingator?
Un invingator este un om care invata sa isi traiasca viata frumos, armonios, si in slujba altora. Un om autentic, real, curajos, perseverent in indeplinirea nazuintelor lui. Un om cu mult bun simt, care isi face bine datoria, dar nu uita sa se bucure si de viata.
Cum privesti rolul familiei in ecuatia succesului?
Din absolut toate punctele de vedere, un om este mai bine si mai bun in sanul familiei. Nu suntem facuti sa traim singuri. Instinctul gregar, nevoia de a imparti si binele si raul, nevoia de dragoste “ne cheama” in familie. Asa, viata noastra poate fi incununata de succes, asa putem creste, evolua, progresa. Asa totul capata sens, zilele devin mai frumoase si mai usoare. Cred cu tarie ca suntem impreuna pentru ca sa ne facem viata mai frumoasa si mai usoara. Si mai cred ca sunt binecuvantati cei care au sansa si dorinta sa isi construiasca un camin.
Cum definesti 'Femeia independenta' ?
“Femeia independenta” nu stiu sa o definesc. Dar stiu ca “un om independent” poate sa traiasca bine mai intai singur. Stie sa isi construiasca o viata frumoasa independent de parinti si de partenerul de viata. Poate fi fericit si singur inainte de a fi fericit impreuna cu cineva. Este liber, isi construieste optiunile si norocul singur, nu are nevoie sa se atarne, sa se agate de nimeni, si nici sa ii faca pe altii raspunzatori pentru nereusitele lui.
Cum crezi ca ar trebui sa fie o femeie pentru a avea succes? Ce inseamna sa fii o femeie de succes?
In opinia mea, o femeie de success este sotie, mama, are o munca implinitoare, sufleteste si financiar, are grija de ea, se respecta, are standardele sus, isi permite sa renunte la mastile sociale si sa se bucure de fiecare zi, asa cum este ea.
O carte care te-a motivat in viata!?
Nu pot sa spun ca am avut o astfel de carte. Directia pe care am ales-o de fiecare data a fost functie de intuitia mea, de trairile mele interioare si de scoala, formarea de psiho-somat-analist pe care am facut-o. In acest fel am avut tarie in decizii, energie si forta pentru a face lucrurile la nivelul de performanta pe care mi l-am dorit.
Daca ai putea intoarce timpul, ce iti doresti sa poti schimba?
Ce a fost e bine facut si in sprijinul omului care sunt astazi. Sunt impacata. Pe viitor insa, mi-ar placea sa devin un om mai bland, mai blajin, si mai disponibil pentru oamenii de langa mine. Sa pot fi mai buna pentru ei.
Te vezi imbatranind in Romania?
Categoric da. Ma vad imbatranind in Romania pentru ca imi iubesc tara si sunt mandra ca sunt romanca. Nu ma numar printre cei care dau vina pe “Romania”, in loc sa renunte la lenea lor si sa isi depaseasca neputintele singuri si asumat. Cu totii ar trebui sa ne auto-responsabilizam mai mult si sa ne servim tara mai cu foc, fiecare cum si cat poate.
Scris de: Florentina Tatoiu / 27 Martie 2019