Cu siguranță cu toții am auzit despre ROBOR, mai ales că acest indice influențează valoarea ratelor pe care le plătim lunar. Mulți dintre noi am apelat la împrumuturi bancare în lei pentru a achiziționa diverse bunuri, aici enumerând proprietăți imobiliare, autoturisme, aparate electrocasnice, etc.
Tehnic vorbind, ROBOR reprezintă abrevierea de la Romanian Interbank Offered Rate, valoarea zilnică este anunțată de către Banca Națională a României, acest indice reprezentând media aritmetică a cotațiilor practicate de primele 10 bănci din țara noastră. Pentru ca acest indice să fie relevant, din calcul se exclud extremele, anume, cea mai ridicată și cea mai redusă rată a dobânzii. Indicele ROBOR este calculat în mod independent de către Thomson Reuters, entitatea împuternicită de către BNR, în calitate de organizator al calculului ROBOR, în acest scop.
În funcție de indicele ROBOR, băncile stabilesc valoarea dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă.
Evoluția indicelui ROBOR poate fi influențată de anumiți factori cum ar fi: diminuarea lichidității din piață, rata inflației, predictibilitatea politicilor fiscale, fiecare dintre acești factori pot influența evoluția indicelui pozitiv ori negativ.
Detaliez mai jos:
1. Inflația – creșterile salariale ce nu au ca bază creșterea productivității influențează inflația în sens pozitiv. Vom încasa o sumă mai mare de bani, lunar, însă vom achiziționa un volum de bunuri identic sau mai mic cu cel pe care îl puteam achiziționa înainte ca volumul de bani din piață să crească. O inflație ridicată va modifica și dobânzile practicate de către sistemul bancar în sensul că acestea vor crește. Pentru ca inflația să fie influențată în sens negativ, Banca Națională poate interveni prin majorarea dobânzii de politică monetară, scumpind astfel banii. Această măsură are ca efecte majorarea ratelor lunare plătite de către debitori.
2. Scăderea lichidității din piață – cu cât volumul de bani din piață este mai redus cu atât indicele ROBOR va crește mai mult, băncile fiind obligate să se împrumute între ele la dobânzi mai mari, acest lucru conducând la majorarea indicelui ROBOR.
3. Impredictibilitatea politicilor fiscale – politicile fiscale impredictibile pot influența băncile să se protejeze, lichiditățile sunt retrase din piață, stau în expectativă, dorind a vedea cum va gestiona Statul deficitele. Un exemplu în acest sens este ordonanța 114/2018, adoptată fără consultarea temeinică a mediului de afaceri sau a reprezentanților băncilor.
Cunoaște cineva direcția în care va merge indicele ROBOR? Răspunsul este nu, însă, în funcție de evoluțiile economice, acest indice poate evolua într-o direcție sau alta.
Mai multe detalii în legătură cu evoluția indicelui ROBOR, pentru intervalul 1995 - 2019, aveți în graficul de mai jos:
Autor: Claudiu Vuță, Analist Economic
02 Aprilie 2019